Inzetten voor goede doelen

Jongeren en goede doelen in Nederland

In Nederland heeft een meerderheid van de jongeren vertrouwen in goede doelen. Zij zijn erg positief over organisaties die zich bezighouden met onder andere het milieu en ruim 80% van alle jongeren doneert af en toe aan een goed doel. Hierbij gelooft ruim 60% van alle jongeren in Nederland dat het gedoneerde geld direct naar het goede doel gaat. Maar, welke goede doelen steunen jongeren? Hoe worden ze aangezet om geld te doneren? En wat kun je allemaal doen om zelf goede doelen te steunen?

Welke goede doelen steunen jongeren?

Over het algemeen hebben de meeste jongeren een voorkeur voor goede doelen die gericht zijn op gezondheid. Zij willen geld doneren aan organisaties die bijvoorbeeld onderzoeken doen naar geneesmiddelen voor ALS of kanker. Daarna doneren veel jongeren geld aan organisaties die gefocust zijn op natuur, dierenwelzijn en het milieu. Niettemin betaalt slechts een aantal jongeren minstens 50 euro per jaar aan goede doelen.

Waarom worden goede doelen gesteund?

Jongeren doneren geld als ze door een collectant worden benaderd. In sommige gevallen worden ze overtuigd om een eenmalige donatie te doen via bank/giro. In andere situaties kunnen jongeren goede doelen steunen door een product te kopen waarvan de bijdrage goed is voor de maatschappij. Wanneer jongeren goede doelen steunen, blijkt dat externe waarden veel invloed hebben. Als er op emotie of karma wordt ingespeeld, zullen jongeren overtuigd worden om een donatie te doen. Verder doneren ze een bedrag, omdat ze een sociale druk voelen of ze willen niet achterblijven. Daarnaast zullen jongeren snel geneigd zijn om te doneren, wanneer ze het heel makkelijk kunnen doen zoals met iDeal of via SMS.

Hoe kun je goede doelen helpen?

Het is helemaal niet moeilijk om geld te doneren aan goede doelen. Als je bijvoorbeeld over straat loopt in het centrum van de stad, zijn er altijd collectanten die goede doelen promoten. Daarnaast vind je op het internet honderden organisaties die voor jongeren goede doelen steunen en daardoor kan er steeds geld worden opgehaald voor bijvoorbeeld het milieu en gezondheid.

Terug naar overzicht